Ofte stillede spørgsmål

Her finder du en liste over ofte stillede spørgsmål i forbindelse med advokatsager.

Ofte stillede spørgsmål

Du bedes indsende forskellige oplysninger og dokumenter alt efter, hvad din sag drejer sig om.

Du kan på de enkelte sider se, hvad du skal indsende:

Ansøg om advokatbeskikkelse 
Ansøg om forhåndsgodkendelse 
Deponering af advokatbeskikkelse
Genudlevering af advokatbeskikkelse
Ansøg om tilladelse til at fungere som rettergangsfuldmægtig

Dispensation (hele eller dele af advokatuddannelsen).

Angår din ansøgning dispensation efter retsplejelovens § 122, stk. 2 eller 3, § 123, genudlevering af advokatbeskikkelse efter konkurs, fastsættelse af prøvetid i medfør af retsplejelovens § 135 a, stk. 1 og/eller stk. 2, eller opnåelse af advokatbeskikkelse efter EU-reglerne, er du velkommen til at kontakte Civilstyrelsen for vejledning om, hvad du skal indsende.

Det er ikke en forudsætning for at søge om beskikkelse som advokat, at du forinden har fået forhåndsgodkendt en eventuel anden juridiske stilling, jf. retsplejelovens § 119, stk. 4, da der kan tages stilling til medregning heraf i forbindelse med din ansøgning om advokatbeskikkelse.

Hvis du har været ansat som autoriseret advokatfuldmægtig, anklagerfuldmægtig, anklager eller dommerfuldmægtig, kan stillingen ikke forhåndsgodkendes, og du behøver derfor ikke at søge om forhåndsgodkendelse. Ansættelsen kan som udgangspunkt medregnes fuldt ud.

Dit beskikkelsesdokument sendes fra Civilstyrelsen med fysisk post den dag, hvor der sker beskikkelse.

Civilstyrelsens sagsbehandlingstid er på omkring tre måneder. Da nogle erklæringer, som du skal vedlægge din ansøgning højst må være tre måneder på beskikkelsesdagen, bør du tidligst indsende din ansøgning om beskikkelse tre måneder før, du mener at opfylde betingelserne for beskikkelse som advokat.

Du behøver ikke at have bestået retssagsprøven og/eller den skriftlige advokateksamen, før du søger om beskikkelse, hvis du forventer at bestå og modtage eksamensbevis for disse prøver indenfor en periode på tre måneder fra ansøgningen.

Du skal i så fald gøre styrelsen opmærksom på datoen for retssagsprøven og/eller advokateksamen i din ansøgning og eftersende en kopi af eksamensbeviset hurtigst muligt efter modtagelsen heraf.

Civilstyrelsen kan først træffe afgørelse om beskikkelse, når alle beviser er modtaget i styrelsen.

Civilstyrelsens sagsbehandlingstid er omkring tre måneder fra modtagelsestidspunktet for en ansøgning om advokatbeskikkelse. Du vil dog tidligst blive beskikket den dag, hvor du opfylder alle betingelser for advokatbeskikkelse.

Da nogle erklæringer, som du skal vedlægge din ansøgning, højst må være tre måneder på beskikkelsesdagen, bør din ansøgning tidligst indsendes tre måneder, før du opfylder betingelserne for beskikkelse som advokat. Søger du tidligere, vil du kunne opleve, at styrelsen vil være nødsaget til at indhente opdaterede erklæringer, hvilket vil forlænge sagsbehandlingstiden.

Ved ansøgning om forhåndsgodkendelse vil du normalt kunne forvente en afgørelse inden for omkring to til tre måneder efter, at ansøgningen er modtaget i Civilstyrelsen.

Ved anmodning om deponering af din advokatbeskikkelse eller om genudlevering af din advokatbeskikkelse, vil du normalt kunne forvente en afgørelse inden for omkring tre uger efter modtagelsen af anmodningen.

Det er en betingelse for at blive beskikket som advokat, at du har været i praktisk juridisk virksomhed i tre år.

Vi gør i den forbindelse opmærksom på, at hvis man er blevet ansat inden opnåelse af kandidatgraden i jura, vil man først kunne medregne sin ansættelse fra datoen, der fremgår af kandidatbeviset. Du kan gå ud fra følgende retningslinjer, når du skal vurdere, hvornår du omtrent opfylder de tidsmæssige betingelser, og dermed kan søge om beskikkelse:

  • en fuldtidsansættelse som autoriseret advokatfuldmægtig i en advokatvirksomhed, erhvervsvirksomhed, interesseorganisation og lignende kan som udgangspunkt medregnes fuldt ud,
  • en fuldtidsansættelse som dommerfuldmægtig, anklagerfuldmægtig eller anklager kan som udgangspunkt medregnes fuldt ud,
  • en fuldtidsansættelse som advokatfuldmægtig uden autorisation kan som udgangspunkt medregnes med halvdelen af tiden, og
  • en fuldtidsansættelse som jurist i eksempelvis en offentlig myndighed eller en erhvervsvirksomhed kan som udgangspunkt medregnes med halvdelen af tiden i op til to år.

Du vil således eksempelvis opfylde de tidsmæssige betingelser for beskikkelse, hvis du har været ansat som jurist i en fuldtidsstilling i en offentlig myndighed i fire år, og derefter har været ansat i minimum et år som autoriseret advokatfuldmægtig i en advokatvirksomhed.

Fravær i forbindelse med ansættelsen

Barsel

De første tre kalendermåneder af en graviditets-, barsels-, forældre- og/eller fædreorlov medregnes fuldt ud. Det betyder, at du, hvis du har været autoriseret advokat-, anklager- eller dommerfuldmægtig (§ 119, stk. 3), kan medregne 90 dage for en fuldtidsstilling, og at du for en anden juridisk stilling (§ 119, stk. 4) kan medregne 45 dage for en fuldtidsstilling.

Sygemelding
De første tre kalendermåneder af en fuldtids- og/eller deltidssygemelding medregnes fuldt ud. Det betyder, at du, hvis du har været autoriseret advokat-, anklager- eller dommerfuldmægtig (§ 119, stk. 3), kan medregne 90 dage for en fuldtidsstilling, og at du for en anden juridisk stilling (§ 119, stk. 4) kan medregne 45 dage for en fuldtidsstilling.

Obs. En graviditetsbetinget sygemelding kan ikke medregnes. Det betyder, at du per graviditet kun kan medregne samlet set tre kalendermåneder.

Orlov uden løn og en periode med fritstilling medregnes ikke.

Deltidsansættelse medregnes forholdsmæssigt.

Anden orlov vil blive vurderet konkret.

Civilstyrelsens afgørelser om (afslag på) advokatbeskikkelse, forhåndsgodkendelse, fastsættelse af prøvetid, genudlevering af advokatbeskikkelse, samt om dispensation kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.

Du vil altid kunne anmode om genoptagelse.

Du kan klage til Folketingets Ombudsmand, hvis du mener, at vi har tilsidesat gældende ret eller på anden måde begået fejl eller forsømmelser i forbindelse med behandlingen af din sag. Folketingets Ombudsmand har adressen Gammeltorv 22, 1457 København K.

Det er desuden muligt at indbringe vores afgørelse for domstolene i medfør af den almindelige prøvelsesadgang i grundlovens § 63.

Der gælder endvidere en særlig adgang til domstolsprøvelse, hvis du har fået afslag på advokatbeskikkelse eller på genudlevering på grund af strafbare forhold eller betydelig forfalden gæld til det offentlige, jf. retsplejelovens § 121.