Civilstyrelsen har ansvaret for konkret sagsbehandling og til dels fastsættelse af generelle regler vedrørende fonde, fri proces, advokatbeskikkelser, retshjælp, udenlandsk bosiddendes erhvervelse af fast ejendom, visse arveretlige sager samt klager over værgemål, fremtidsfuldmagter og båndlagte midler. Styrelsen yder sekretariatsbetjening af Erstatningsnævnet, Retslægerådet, Rådet for Offerfonden og Indsamlingsnævnet. Styrelsen har derudover ansvaret for Retsinformation og udgivelsen af Statstidende og Lovtidende. Styrelsen varetager endvidere opgaven med udbetaling af erstatning til ofre for forbrydelser og den efterfølgende behandling af regressager mod skadevoldere. Endelig fungerer Civilstyrelsen som kontrolorgan på fondsområdet, indsamlingsområdet og i forhold til de midler, som Offerfonden uddeler.
Det er fælles for alle Civilstyrelsens opgaver, at de kræver juridisk sagsbehandling med fokus på god borgerbetjening, kort sagsbehandlingstid, høj faglig kvalitet og borgernes retssikkerhed. Styrelsen er til for borgerne, der skal møde en tydelig, åben og tilgængelig styrelse. Dette er udgangspunktet for Civilstyrelsens tre pejlemærker:
Udsyn: Civilstyrelsen er en offentlig myndighed, der er der, når borgeren, de professionelle brugere og samarbejdspartnere har brug for os. Vi forstår, udfylder og udvikler vores rolle i samspil med samfundet omkring os. Vi lader os inspirere, deler viden og indgår nye samarbejder, der også er med til at udvikle vores opgaveløsning og vores organisation. Vi indgår proaktivt i løsning af tværgående udfordringer.
Fremsyn: Civilstyrelsen er en offentlig myndighed, der kigger fremad. Vi arbejder med at forudse og forstå behov og ageren hos borgere, professionelle brugere, samarbejdspartnere og i arbejdsstyrken. Vores ageren i samfundet skal afspejle, at vi vil bidrage til, at statens opgaveløsning til hver en tid sker med borgeren i centrum. Vi prioriterer at arbejde med nye digitaliseringstendenser i det offentlige, og vi er ambitiøse på borgerrettede digitale løsninger samt interne understøttende platforme uden at gå på kompromis med sikkerheden.
Kompetente medarbejdere: Civilstyrelsens vigtigste ressource for at kunne betjene vores omverden er dygtige medarbejdere. Derfor skal vi vedholdende være en offentlig myndighed, der kan rekruttere og udvikle kompetente og ambitiøse medarbejdere med faglige og personlige kompetencer, der gør dem i stand til at løse vores opgaver med høj kvalitet. Vi understøtter medarbejdernes høje faglige niveau og personlige kompetencer gennem tillidsbaseret ledelse med tydelige rammer, retning og frihed under ansvar. Vi er en arbejdsplads med fleksibilitet, work-life-balance og karrieremuligheder.
De tre pejlemærker er i strategien nedbrudt i fem indsatsområder: målrettet information og rådgivning, kommunikation og branding, karriereveje og udviklingsmuligheder, digitalisering samt proces og styring.
Denne årsrapport aflægges for følgende hovedkonti:
§ 11.11.05. Retshjælpsinstitutioner mv. (Anden bevilling),
§ 11.11.06. Retshjælp på grønlandsk til grønlændere i Danmark (Reservationsbevilling),
§ 11.11.11. Civilstyrelsen (Driftsbevilling),
§ 11.11.12. Opsøgende retshjælp (Reservationsbevilling),
§ 11.11.13. Erstatning til ofre for forbrydelser (Lovbunden bevilling) og
§ 11.11.63. Offerfonden (Reservationsbevilling).