1

Påtegning af det samlede regnskab

Årsrapporten er aflagt i henhold til bekendtgørelse nr. 116 om statens regnskabsvæsen af 19. februar 2018 (regnskabsbekendtgørelsen).

Årsrapporten omfatter

Årsrapporten omfatter de hovedkonti på finansloven, som Civilstyrelsen, CVR-nummer 11570119, er ansvarlig for: 11.11.05. Retshjælpsinstitutioner mv., 11.11.06. Retshjælp på grønlandsk til grønlændere i Danmark, 11.11.11. Civilstyrelsen, 11.11.12. Opsøgende retshjælp, 11.11.13. Erstatning til ofre for forbrydelser og 11.11.63. Offerfonden, herunder de regnskabsmæssige forklaringer, som skal tilgå Rigsrevisionen i forbindelse med bevillingskontrollen for 2024.

Påtegning

Der tilkendegives hermed:

  1. At årsrapporten er rigtig, dvs. at årsrapporten ikke indeholder væsentlige fejlinformationer eller udeladelser, herunder at målopstillingen og målrapporteringen i årsrapporten er fyldestgørende.
  2. At de dispositioner, som er omfattet af regnskabsaflæggelsen, er i overensstemmelse med meddelte bevillinger, love og andre forskrifter samt med indgåelse af aftaler og sædvanlig praksis.
  3. At der er etableret forretningsgange, der sikrer en økonomisk hensigtsmæssig forvaltning af de midler og ved driften af de institutioner, der er omfattet af årsrapporten.

 

Viborg,

København,

 

 

 

____________________________________

 

 

 

_____________________________________

Direktør Lene Volke Roesen

Departementschef Johan Legarth

2

Beretning

Offerfonden blev etableret den 1. januar 2014 ved lov nr. 603 af 12. juni 2013 om Offerfonden med det formål at yde tilskud til projekter og aktiviteter, der generelt kan styrke viden om eller indsatsen til støtte for ofre for forbrydelser og trafikofre og grupper heraf.

Der kan alene ydes støtte til projekter og aktiviteter og ikke direkte til enkelte ofre. Loven er en del af den offerpakke, som Folketinget vedtog i 2012. I forlængelse af oprettelsen af Offerfonden blev der udpeget et råd, Rådet for Offerfonden.

2.1

Præsentation af virksomheden

Civilstyrelsen hører til Justitsministeriets ressort, og styrelsens virksomhedsstrategi tager afsæt i Justitsministeriets koncerns mission og vision samt Civilstyrelsens egen mission og vision.

Civilstyrelsens mission

Civilstyrelsen behandler konkrete og generelle sager og sekretariatsbetjener nævn og råd på de civilretlige områder under Justitsministeriet.

Civilstyrelsen sikrer adgang til Danmarks love og regler.

Civilstyrelsens vision

Civilstyrelsen skal være en tidssvarende styrelse, som

  • er til gavn for borgerne
  • er attraktiv for medarbejderne og
  • bidrager til helhedstænkning og
  • effektivitet på tværs af Justitsministeriets koncern

Civilstyrelsen har ansvaret for konkret sagsbehandling og til dels fastsættelse af generelle regler vedrørende fonde, fri proces, advokatbeskikkelser, retshjælp, udenlandsk bosiddendes erhvervelse af fast ejendom, visse arveretlige sager samt klager over værgemål, fremtidsfuldmagter og båndlagte midler. Styrelsen yder sekretariatsbetjening af Erstatningsnævnet, Retslægerådet, Rådet for Offerfonden og Indsamlingsnævnet. Styrelsen har derudover ansvaret for Retsinformation og udgivelsen af Statstidende og Lovtidende. Styrelsen varetager endvidere opgaven med udbetaling af erstatning til ofre for forbrydelser og den efterfølgende behandling af regressager mod skadevoldere. Endelig fungerer Civilstyrelsen som kontrolorgan på fondsområdet, indsamlingsområdet og i forhold til de midler, som Offerfonden uddeler.

Det er fælles for alle Civilstyrelsens opgaver, at de kræver juridisk sagsbehandling med fokus på god borgerbetjening, kort sagsbehandlingstid, høj faglig kvalitet og borgernes retssikkerhed. Styrelsen er til for borgerne, der skal møde en tydelig, åben og tilgængelig styrelse. Dette er udgangspunktet for Civilstyrelsens tre pejlemærker:

Udsyn: Civilstyrelsen er en offentlig myndighed, der er der, når borgeren, de professionelle brugere og samarbejdspartnere har brug for os. Vi forstår, udfylder og udvikler vores rolle i samspil med samfundet omkring os. Vi lader os inspirere, deler viden og indgår nye samarbejder, der også er med til at udvikle vores opgaveløsning og vores organisation. Vi indgår proaktivt i løsning af tværgående udfordringer.

Fremsyn: Civilstyrelsen er en offentlig myndighed, der kigger fremad. Vi arbejder med at forudse og forstå behov og ageren hos borgere, professionelle brugere, samarbejdspartnere og i arbejdsstyrken. Vores ageren i samfundet skal afspejle, at vi vil bidrage til, at statens opgaveløsning til hver en tid sker med borgeren i centrum. Vi prioriterer at arbejde med nye digitaliseringstendenser i det offentlige, og vi er ambitiøse på borgerrettede digitale løsninger samt interne understøttende platforme uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Kompetente medarbejdere: Civilstyrelsens vigtigste ressource for at kunne betjene vores omverden er dygtige medarbejdere. Derfor skal vi vedholdende være en offentlig myndighed, der kan rekruttere og udvikle kompetente og ambitiøse medarbejdere med faglige og personlige kompetencer, der gør dem i stand til at løse vores opgaver med høj kvalitet. Vi understøtter medarbejdernes høje faglige niveau og personlige kompetencer gennem tillidsbaseret ledelse med tydelige rammer, retning og frihed under ansvar. Vi er en arbejdsplads med fleksibilitet, work-life-balance og karrieremuligheder.

De tre pejlemærker er i strategien nedbrudt i fem indsatsområder: målrettet information og rådgivning, kommunikation og branding, karriereveje og udviklingsmuligheder, digitalisering samt proces og styring.

Denne årsrapport aflægges for følgende hovedkonti:

§ 11.11.05. Retshjælpsinstitutioner mv. (Anden bevilling),

§ 11.11.06. Retshjælp på grønlandsk til grønlændere i Danmark (Reservationsbevilling),

§ 11.11.11. Civilstyrelsen (Driftsbevilling),

§ 11.11.12. Opsøgende retshjælp (Reservationsbevilling),

§ 11.11.13. Erstatning til ofre for forbrydelser (Lovbunden bevilling) og

§ 11.11.63. Offerfonden (Reservationsbevilling).

2.2

Ledelsesberetning

Tabel 1: Nøgletal

Mio. kr., løbende priser

2023

2024

 2025

Resultatopgørelse

   

 

Ordinære driftsindtægter

-114,5

-113,6

-115,7

- Heraf indtægtsført bevilling

-98,2

-98,6

-100,5

- Heraf eksterne indtægter

-16,3

-15,0

-15,2

Ordinære driftsomkostninger

120,1

121,6

119,3

- Heraf løn

86,2

88,1 

85,6

- Heraf afskrivninger

8,6

7,7

5,7

- Heraf øvrige omkostninger (inkl. husleje)

25,3

25,8

28,0

Resultat af ordinær drift

5,6

8,0

3,6

Resultat før finansielle poster

1,6

3,3

0,6

Årets resultat

2,6

4,0

0,0

Balance

 

 

 

Anlægsaktiver

22,3

17,2 

0,0

Omsætningsaktiver

28,2

23,1

0,0

Egenkapital

16,0

12,0

0,0

Langfristet gæld

19,8

14,5

0,0

Kortfristet gæld

13,9

13,0

0,0

Lånerammen

25,0

25,0

25,0

Træk på lånerammen

17,9

13,0  

0,0

Finansielle nøgletal

   

 

Udnyttelsesgrad af lånerammen

71,6%

 51,8%

51,7%

Overskudsgrad

-2,3%

-3,5%

0,0%

Bevillingsandel

85,8%

86,8%

86,9%

KPI - karakter for udgiftsopfølgning

   

 

Personaleoplysninger

   

 

Antal årsværk

139,5

6

119,0

Årsværkspris1

0,6

0,6

0,7

Lønomkostningsandel

75,3%

78,0

74,0%

Lønsumsloft

79,1

79,3

81,7

Lønforbrug

 86,2 88,1 

85,6

Definition af nøgletal

Nøgletal

Definition

Udnyttelsesgrad af lånerammen

Ultimosaldo FF4 / låneramme

Overskudsgrad

Årets resultat / ordinære driftsindtægter

Bevillingsandel

Indtægtsført bevilling / ordinære driftsindtægter i alt

Årsværkspris

Lønforbrug / antal årsværk

Lønomkostningsandel

Lønforbrug / ordinære driftsindtægter

Beretningsåret 2024 har været et ganske særligt år for Civilstyrelsen, idet styrelsen den 15. oktober 2024 kunne fejre sit 20-års jubilæum. Styrelsen har brugt jubilæumsåret til at sætte et særligt fokus på sammenhold og fællesskab på tværs i styrelsen.   

Gennem 2024 har Civilstyrelsens relativt nye virksomhedsstrategi fra 2023 været med til at fastholde hele styrelsens fokus på at være en moderne og tidssvarende styrelse, der sikrer en effektiv sagsbehandling og borgernes retssikkerhed. Både ledere og medarbejdere finder fortsat svar og retning i forhold til den daglige opgavevaretagelse i strategiens pejlemærker og indsatsområder. Strategien har således fået en central plads i tænkningen i styrelsen.

Som en del af strategien har Civilstyrelsen fortsat arbejdet med at udvikle styrelsens branding, kommunikation og synlighed. Civilstyrelsens geografiske placering i Viborg sætter nogle særlige rammer for medarbejdertiltrækning og tilknytning, hvorfor en øget synlighed og tilstedeværelse på både karrieremesser og LinkedIn skal være med til at skabe forudsætninger for også fremover at kunne tiltrække og tilknytte dygtige medarbejdere.

God ledelse er en vigtig forudsætning for tiltrækning og tilknytning af dygtige medarbejdere og afgørende for at nå styrelsens mål. Ledergruppen i Civilstyrelsen har derfor i 2024 arbejdet med at udvikle et fælles ledelsesgrundlag. Styrelsen ønsker at gøre nogle aktive valg i forhold til, hvad der forstås som god ledelse, og hvordan dette udmøntes. Med ledelsesgrundlaget er der sat ord på de forventninger, lederne har til hinanden, og hvad medarbejderne kan forvente af lederne, og vi har fået et fælles sprog for og en fælles overordnet forståelse af, hvad god ledelse er i Civilstyrelsen. Samtidig understøtter det fælles ledelsesgrundlag arbejdet med sammenhængskraft på tværs af Civilstyrelsen, og det giver et ensartet grundlag på tværs af ledelsen af medarbejderne i de forskellige kontorer.

Civilstyrelsen har i 2024 desuden prioriteret at deltage og undervise i forskellige fora. Navnlig har styrelsens kontorer med ansvaret for henholdsvis offererstatning og regres undervist dommere og dommerfuldmægtige i grundlaget for offererstatning og statens efterfølgende regresmulighed. Det har således væsentlig betydning for sagsbehandlingstiden, hvis dommeren træffer afgørelse om erstatning i forbindelse med straffesagen i de sager, hvor dette er en mulighed.

Som sekretariat for Indsamlingsnævnet har Civilstyrelsen udviklet og drevet oplysningskampagne ”Du har hjertet på rette sted, men har du tilladelsen på plads?” Kampagnen, der blev lanceret i foråret og delvist gentaget i efteråret, gjorde opmærksom på, at man skal have en tilladelse for at samle ind til godgørende formål i Danmark, og at den ansvarlige for indsamlingen også skal aflægge et regnskab for at sikre, at de indsamlede midler går til et lovligt formål og til de modtagere, giveren har ønsket at støtte. Kampagnen nåede væsentligt bredere ud end forventet og førte til flere ansøgninger om tilladelser.  

Civilstyrelsen etablerede i 2024 endvidere et it-netværk for de mindre myndigheder på Justitsministeriets område. Netværket består udover Civilstyrelsen af Datatilsynet og Den Uafhængige Politianklagemyndighed / Bevismiddeltilsynet. Netværket har medført en øget kommunikation og vidensdeling myndighederne imellem. 

I 2024 har Civilstyrelsen desuden arbejdet en del med den interne kommunikation. Vi lancerede et nyt og tidssvarende intranet, hvor medarbejderne i styrelsen løbende bliver holdt orienteret og kan finde information om alt vedrørende styrelsens interne liv, ligesom der på intranettet videndeles kontorerne imellem. På IT-området har Civilstyrelsen i 2024 bl.a. brugt kræfter på udbud af Civilstyrelsens samfundskritiske system Lex Dania, hvor vi forventer at underskrive kontrakt med den kommende leverandør primo 2025.

Civilstyrelsens fokus på driftsstyring og tilfredsstillende sagsbehandlingstider har i styrelsens arbejde i 2024 udmøntet sig i effektiv sagsbehandling med fortsat høj kvalitet i opgaveløsningen. Det har været et år med tilfredsstillende sagsbehandlingstider på en række sagsområder. Sagsbehandlingstiden i Erstatningsnævnet er dog fortsat utilfredsstillende og resultatmålene på dette område er derfor heller ikke opfyldt (find uddybning i afsnit 2.2.3.). På de øvrige områder danner de nuværende sagsbehandlingstider grobund for både et højt antal afgørelser, der samtidig har den rigtige kvalitet, og som er med til at sikre, at Civilstyrelsen lever op til vores fokus om at have ”borgeren i centrum”. Samlet set blev 9 ud af 11 resultatmål nået på styrelsens mål- og resultatplan for 2024. Civilstyrelsen har gennem flere år arbejdet aktivt med at nedbringe sagsbehandlingstiden til et acceptabelt niveau på fri proces-området og i Retslægerådet. Dette blev opnået i jubilæumsåret 2024 med gennemsnitlige sagsbehandlingstider på henholdsvis 81 dage og 122 dage.

Civilstyrelsen tror på, at de kommende års arbejde med ”Fremtidens Offererstatning” kan medføre, at der kan sikres en strukturel balance mellem sagstilgang og sagsbehandlingskapacitet, så også Erstatningsnævnet på mellemlangt sigt kan opnå rimelige sagsbehandlingstider.

Tabel 2: Virksomhedens samlede aktivitet i 2024

Mio. kr.

 

Bevilling2

Regnskab

Overført overskud ultimo

Drift Udgifter 123,6 123,6 8,4
Indtægter -25,0 -21,0
Administrerede ordninger  Udgifter 719,0 515,5 9,6 
Indtægter -368,6 -208,3

Tabel 2 viser, at for de administrerede ordninger udviser regnskabet lavere udgifter og indtægter end bevillingen. Det lavere udgiftsniveau er primært relateret til konto 11.11.13 Erstatning til ofre for forbrydelser. De lavere indtægter er også primært relateret til denne konto. Der henvises til punkt 3.8 for nærmere uddybning af afvigelser på denne konto.

2.2.1

Overført overskud

Tabel 2A: Overskud, hovedkonto 11.11.11.

Mio. kr., løbende priser

Reserveret bevilling

Overført overskud

Beholdning primo 2024 0,0 -12,4
Årets øvrige bevægelser 2024 0,0 4,0
Beholdning ultimo 2024 0,0 -8,4

Det akkumulerede overførte overskud ultimo 2024 på 8,4 mio. kr. er højere end startkapitalen på 3,6 mio. kr. Den negative udsvingsrate ultimo 2024 er på 2,3, hvilket betyder en opsparing på 2,3 gange statsforskrivningen på 3,6 mio. kr. Kravene til Civilstyrelsens egenkapital er dermed opfyldt.

2.2.2

Årets økonomiske resultater

Årets økonomiske resultat er med et underskud på 4,0 mio. kr. ikke tilfredsstillende. I grundbudgettet for året var forventningerne til årets resultat et underskud på 2,6, mio. kr. Det realiserede økonomiske resultat i 2024 skyldes primært en stigning i personaleomkostningerne. Stigningen kan henføres til OK24, der medførte en større lønstigning end budgetteret i grundbudget 2024.

2.2.3

Årets faglige resultater

Civilstyrelsen nåede i 2024 de opstillede resultatmål med undtagelse af resultatmålet vedrørende sagsbehandlingstid og liggetid på sager i driftsflowet i Erstatningsnævnet.

  Antal Vægtet andel
Opfyldte resultatkrav 9 70 pct.
Ikke opfyldte resultatkrav 2 30 pct.
Resultatkrav i alt 11 100 pct.

Samlet set vurderer styrelsen, at de faglige resultater i 2024 med en vægtet målopfyldelse på 70 pct. er tilfredsstillende.

Det er dog ikke tilfredsstillende, at resultatmålet om sagsbehandlingstid og liggetid på sager i Erstatningsnævnet ikke er opfyldt. Civilstyrelsen opnåede her et resultat på 230 dage mod et mål på 200 dage. Sagsbehandlingstiden faldt fra 2023 til 2024 med 21 dage, da sagsbehandlingstiden med udgangen af 2023 var på 251 dage. Dertil steg liggetiden for sagerne i driftsflowet i Erstatningsnævnet fra 289 dage i 2023 til 413 dage i 2024, hvor liggetiden ikke måtte overstige det foregående år. For så vidt angår sagsbehandlingstiden bemærkes, at faldet fra 2023 til 2024 primært kan henføres til, at ukomplicerede sager, der kan behandles af administrative medarbejdere i et ”fast-track” udgjorde en større andel af det samlede antal afgørelser. I 2024 blev der således forholdsmæssigt truffet færre afgørelser i de ældre og mere  komplicerede sager, der behandles af jurister. Med den nuværende bevilling og opsigelser fra mange erfarne medarbejdere, som først på året tilvalgte et arbejde tættere på deres bopæl, viste målet sig i 2024 for dette resultatkrav at være for ambitiøst.

Det er styrelsens forventning, at målopfyldelsen fremover vil være højere.

2.3

Kerneopgaver og ressourcer

2.3.1

Opgaver og ressourcer – skematisk oversigt

Tabel 3: Sammenfatning af økonomi for virksomhedens opgaver

Mio. kr., løbende priser

Indtægtsført bevilling

Øvrige indtægter

Omkostninger

Andel af årets overskud

Generel ledelse og administration -26,1 -5,0 27,5 -3,6
Konkrete afgørelser på det civilretlige område -21,9 -0,6 27,6 5,1
Fællesstatslig retskildeformidling -16,5 -12,3 24,4 4,4
Råd og nævn samt sekretariatsbetjening -34,1 -2,6 43,6 6,9
I alt -98,6 -20,5 123,1 4,0

Den indtægtsførte bevilling på § 11.11.11. Civilstyrelsen var i 2024 på 98,6 mio. kr. Der er foretaget forholdsmæssig fordeling af bevillingen på bevillingsfinansierede opgaver svarende til årets forbrug. Derved viser tabel 3 fordelingen af de respektive finansieringskilder på hovedformål.

2.4

Målrapportering

2.4.1

Målrapporteringens første del: Oversigt over årets resultatopfyldelse

Tabel 4: Årets målopfyldelse

Mål/Resultatkrav

Opnåede resultater

Målopfyldelse

Mål 1 - Betjening af Folketinget (vægt 5 pct.)

Resultatkrav 1.1 (vægt 5 pct.)

Civilstyrelsen skal afgive bidrag til Justitsministeriet inden for høringsfristen i 95 pct. af alle høringer over udvalgsspørgsmål mv., som fremsendes efter den 1. januar 2024.

Civilstyrelsen har afgivet bidrag til Justitsministeriet inden for høringsfristen i 100 pct. af de 35 høringer over udvalgsspørgsmål mv., som er fremsendt efter den 1. januar 2024. Mål opfyldt
Mål 2 - Cyber- og informationssikkerhed (vægt 5 pct.) 

Resultatkrav 2.1 (vægt 5 pct.)

Civilstyrelsen skal i 2024, med afsæt i Justitsministeriets specifikke vejledningskatalog, implementere de otte obligatoriske krav fra den nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed. Civilstyrelsen skal løbende afrapportere på implementeringen af kravene i overensstemmelse med de afgivne frister, som fremgår af det tilhørende vurderingsskema. Det samlede vurderingsskema skal senest ved udgangen af 2024 fremsendes til departementet.

Civilstyrelsen følger kravene for Justitsministeriets specifikke vejledningskatalog og har implementeret i henhold til de anførte frister i kataloget.

Civilstyrelsen har afrapporteret på implementeringen af kravene i overensstemmelse med de anførte frister i vurderingsskemaet.

Mål opfyldt
Mål 3 – Behandling af sager om offererstatning (vægt 30 pct.)

Resultatkrav 3.1 (vægt 15 pct.)

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i offererstatningssager i driftsflowet skal i 2024 højst være 200 dage.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i offererstatningssager i driftsflowet kunne ultimo december 2024 opgøres til 230 dage. Mål ikke opfyldt

Resultatkrav 3.2 (vægt 15 pct.)

Den gennemsnitlige alder på sagsbeholdningen af offererstatningssager i driftsflowet må i 2024 ikke stige ift. niveauet ved udgangen af 2023.

Alderen på den ældste ubehandlede offererstatningssag må ikke stige i 2024 ift. niveauet ved udgangen af 2023.

Alderen på sagsbeholdningen er steget fra 289 dage i gennemsnit ultimo 2023 til 413 dage ultimo 2024.

Den ældste ubehandlede sag var 700 dage gammel pr. 31. december 2024. Ved udgangen af 2023 var den ældste ubehandlede sag 455 dage gammel.

Mål ikke opfyldt
Mål 4 - Behandling af sager i Retslægerådet (vægt 15 pct.)

Resultatkrav 4.1 (vægt 15 pct.)

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i sager i Retslægerådet skal i 2024 højst være 125 dage.

Alderen på sagsbeholdningen af sager i Retslægerådet må ikke stige i 2024 ift. niveau ved udgangen af 2023.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid endte på 122 dage i Retslægerådets sager.

Alderen på sagsbeholdningen er faldet fra 139 dage i gennemsnit ultimo 2023 til 89 dage ultimo 2024.

 Mål opfyldt
Mål 5 - Behandling af sager om fri proces (vægt 15 pct.)   

Resultatkrav 5.1 (vægt 15 pct.)

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i sager om fri proces skal i 2024 højst være 90 dage.

Alderen på sagsbeholdningen af sager om fri proces må ikke stige i 2024 ift. niveau ved udgangen af 2023.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid endte på 81 dage i sager om fri proces.

Alderen på sagsbeholdningen er faldet fra 101 dage i gennemsnit ultimo 2023 til 66 dage ultimo 2024.

 Mål opfyldt
Mål 6 - Behandling af kontrolsager (vægt 15 pct.)

Resultatkrav 6.1 (vægt 7,5 pct.)

Civilstyrelsen skal i 2024 med udgangspunkt i en risikobaseret tilgang som minimum gennemføre 1.000 kontroller på indsamlings- og fondsområderne samt Offerfondens uddelte midler. Ud af de 1.000 kontroller skal der laves 400 fondskontroller.

Civilstyrelsen gennemførte i 2024 i alt 1.031 kontroller på indsamlings- og fondsområdet samt i forhold til Offerfondens uddelte midler. Ud af de 1.031 kontroller blev der foretaget 414 fondskontroller.  Mål opfyldt

Resultatkrav 6.2 (vægt 7,5 pct.)

Alle krav om regres modtaget hos Civilstyrelsens økonomienhed før den 31. december 2023, hvor skadevolder ikke har indbetalt det skyldige beløb til Civilstyrelsen, skal være oversendt til Statens Administration inden udgangen af første halvår 2024.

Alle ubetalte regreskrav modtaget inden 31. december 2023 var oversendt til Statens Administration ved udgangen af 2. kvartal 2024.  Mål opfyldt
Mål 7 - Nye samarbejder (vægt 10 pct.)   

Resultatkrav 7.1 (vægt 5 pct.)

Civilstyrelsen skal inden udgangen af 1. kvartal 2024 have planlagt og afholdt det første møde i it-netværket for mindre myndigheder, hvor der drøftes formål og målsætninger. Inden udgangen af 2. kvartal sikrer Civilstyrelsen, at der foreligger en formålsbeskrivelse og klare mål for netværket, som er godkendt af de deltagende myndigheders topledelse.

Civilstyrelsen afholdt den 21. marts 2024 opstartsmøde i it-netværket med de mindre myndigheder under Justitsministeriets ressort. Netværket består af Datatilsynet og Den Uafhængige Politianklagemyndighed / Bevismiddeltilsynet. Der var i gruppen stor opbakning til initiativet.

Formålsbeskrivelsen og målsætninger for it-netværket er udfærdiget og tiltrådt af myndighedernes topledelse medio juni 2024

Mål opfyldt

Resultatkrav 7.2 (vægt 5 pct.)

Civilstyrelsen skal i 2024 gennemføre målrettede formidlingsinitiativer på to af styrelsens kerneområder - indsamlingsområdet og offererstatningsområdet. På indsamlingsområdet gennemføres en oplysningskampagne, mens der på offererstatningsområdet tilbydes undervisning af domstolenes medarbejdere, advokater og andre professionelle aktører i kravene til offererstatningssager og betydningen af, at staten kan gøre regres mod skadevolder for den udbetalte erstatning.

Oplysningskampagnen på indsamlingsområdet blev lanceret den 4. marts 2024 og kørte indtil den 31. marts 2024. Kampagnen havde til formål at skabe opmærksomhed på, at det kræver en tilladelse at starte en indsamling i Danmark. Der var særligt fokus på indsamlinger på sociale medier. Kampagnen foregik på store nyhedssites, Facebook og Indsamlingsnævnets hjemmeside. Kampagnen findes fortsat på hjemmesiden, selvom kampagneperioden er ophørt. Målsætningen for kampagnen var på 500.000 visninger i kampagneperioden, hvilket blev indfriet. Det samlede antal visninger på nyhedssites og Facebook nåede i perioden over 900.000 visninger.

På offererstatningsområdet har der i flere år været et øget fokus på at højne formidlingen og dialogen med nævnets interessenter. Der blev den 13. marts 2024 afholdt kursus for dommerfuldmægtige og den 22. august 2024 afholdt kursus for dommere. Dialogen med domstolene omhandler i vidt omfang dommernes stillingtagen til de civilretlige krav under straffeprocessen med henblik på at lette nævnets efterfølgende behandling af erstatningskravene og statens efterfølgende regreskrav mod skadevolder.

Dialogen med advokater og andre repræsentanter fra f.eks. fagforeninger omhandler det løbende samarbejde omkring sagernes oplysning til gavn for sagsbehandlingstiden.

Mål opfyldt
Mål 8 – Adgang til gældende lovgivning (vægt 5 pct.)

Resultatkrav 8.1 (vægt 5 pct.)

Civilstyrelsen skal i 2024 gennemføre udbud af kontrakten om drift, vedligehold og videreudvikling af Lex Dania produktion (retsinformation.dk, lovtidende.dk og statstidende.dk), herunder modernisering af Lex Dania klient.

Udbudsmaterialet blev offentliggjort den 25. april 2024.

Civilstyrelsen modtog inden for fristen den 27. august 2024 tre tilbud, som alle har været til forhandling inden modtagelse af endeligt tilbud og valg af leverandør i starten af 2025.

Mål opfyldt

 

2.4.2

Målrapporteringens anden del: Uddybende analyser og vurderinger

Civilstyrelsen nåede i 2024 de opstillede resultatmål med undtagelse af resultatmålet vedrørende sagsbehandlingstid og liggetid på sager i driftsflowet i Erstatningsnævnet. Civilstyrelsen vurderer, at det samlet er en tilfredsstillende opfyldelse af de mål, der er opstillet i mål- og resultatplanen for 2024. Civilstyrelsen er gået ud af 2024 med en samlet vægtet målopfyldelse på 70 pct., der dækker over målopfyldelse i 9 ud af 11 resultatmål.

Civilstyrelsens fokus på driftsstyring og tilfredsstillende sagsbehandlingstider har i størstedelen af styrelsens arbejde i 2024 udmøntet sig i mere effektiv sagsbehandling med fortsat høj kvalitet i opgaveløsningen. I mål 3 om ”Behandlingen af sager i Offererstatningen” er ingen af resultatmålene opfyldt. Det er ikke tilfredsstillende, at hverken resultatmål 3.1 om sagsbehandlingstid eller 3.2 om liggetid på sager i Erstatningsnævnet ikke er opfyldt. Som beskrevet opnåede Civilstyrelsen en sagsbehandlingstid for sagerne i driftsflowet i Erstatningsnævnet på 230 dage mod et mål på 200 dage. Dertil steg liggetiden for sagerne i driftsflowet i Erstatningsnævnet fra 289 dage i 2023 til 413 dage i 2024, hvor liggetiden ikke måtte overstige det foregående år. Dette område er et meget stort fokusområde hos Civilstyrelsen, og det er også baggrunden for, at Civilstyrelsen i 2024 har færdiggjort en analyserapport, der er med til at understøtte og give inspiration til det arbejde, der skal pågå i 2025, med at identificere strukturelle og lovgivningsmæssige tiltag, der kan lette sagsbehandlingen og bidrage til at sikre en strukturel balance mellem sagstilgangen og sagsbehandlingskapaciteten i Erstatningsnævnet.

Civilstyrelsen har gennem flere år haft fokus på at reducere sagsbunkerne og sagsbehandlingstiderne i Erstatningsnævnet. Styrelsen har gennem flere initiativer arbejdet målrettet på bedre driftsstyring og optimering af interne processer. Der er bl.a. blevet indført et ”fast-track”-spor, øget digitaliseringen af sagsprocesser og herunder etableret en digital ansøgningsportal samt gennemført lovændringer med bl.a. begrænset sagsbehandling af sager med krav under 4.000 kr.

2.5

Forventninger til det kommende år

Styrelsens kerneforretning – at træffe afgørelser i konkrete sager – vil fortsat være der, hvor vi skal have vores allerstørste fokus i 2025. Civilstyrelsen vil arbejde videre på at styrke den effektive anvendelse af styrelsens ressourcer, som skal sikre, at borgeren får den rigtige afgørelse i rette tid. Styrelsen vil bl.a. arbejde med gode og relevante IT-løsninger, udnyttelse af datadrevet ledelsesinformation og driftsstyring, og de gode synergieffekter mellem jurister og styrelsens dygtige administrative medarbejdere under en klar og fælles ledelsesmæssig tilgang.

Som led i styrelsens virksomhedsstrategi fra 2023 vil Civilstyrelsen i starten af 2025 færdiggøre sin IT-strategi, som bl.a. skal sætte retningen for den fremtidige digitalisering, herunder hvordan styrelsen skal prioritere de mange digitaliseringsønsker, der er i organisationen. I 2025 vil styrelsen bl.a. undersøge, om de mange skriftlige henvendelser til styrelsen kan dirigeres direkte ind i styrelsens sagsbehandlingssystem fremfor at skulle omkring en mailboks, og der vil blive arbejdet med en selvbetjeningsløsning for indsendelse af indsamlingsregnskaber. 2025 vil også blive året, hvor styrelsen skal implementere en ny 10-årig leverandørkontrakt med et centralt udviklingsprojekt for styrelsens samfundskritiske systemer. Endelig vil det igangværende Proof of Concept, som skal afdække løsningsforslag, der vil kunne gøre det nemmere og enklere at finde ud af, hvor geografiske lovbestemmelser er gældende, til glæde og gavn for borgere og virksomheder, blive afsluttet. Arbejdet skal på sigt være med til at understøtte funktionalitet og brugervenlighed i to Civilstyrelsens samfundskritiske systemer, Retsinformation og Lovtidende.

Internt i Civilstyrelsen vil der pr. 1. maj 2025 ske en organisationsændring, der bl.a. har til hensigt at skabe rammerne for en mere effektiv opgaveløsning med størst mulig synergieffekt og mindst muligt koordinationsbehov internt i styrelsen. I 2025 vil der desuden blive arbejdet med bedre ledelsesinformation inden for bl.a. HR-området og økonomiområdet. Dette vil ske i et samarbejde med Økonomistyrelsens BI-team. I forlængelse af dette arbejde vil styrelsens nuværende ledelsesinformation vedrørende sagsproduktion blive opgraderet til en version 2,0.

Det største og højst prioriterede projekt i 2025 bliver projektet om ”Fremtidens Offererstatning”. Offererstatningsområdet er historisk set kendetegnet ved lovmæssig kompleksitet, svingende bevillinger og alt for lange sagsbehandlingstider. Erstatningsnævnet har i store dele af sin levetid haft udfordringer med at etablere en god og stabil drift trods arbejde med en lang række initiativer, som har haft til formål at nedbringe sagsbehandlingstiden i nævnet til et rimeligt niveau.

Civilstyrelsen sendte i august 2024 en større analyserapport af Erstatningsnævnet til Justitsministeriet. Rapporten gør status på alle initiativer, der hidtil har været gennemført. Hovedkonklusionen i rapporten er, at der ikke er balance mellem sagstilgangen og sagsbehandlingskapaciteten i sekretariatet. Rapporten indeholder derudover forslag til nye initiativer – med og uden lovændringer – der kan igangsættes, ligesom rapporten skitserer forslag til det videre og mere langsigtede arbejde med fremtidens offererstatningsområde.

I samarbejde med Justitsministeriet, vil Civilstyrelsen således i 2025 arbejde med at identificere strukturelle og lovgivningsmæssige tiltag, som kan lette sagsbehandlingen og bidrage til at sikre en strukturel balance mellem sagstilgangen og sagsbehandlingskapaciteten i Erstatningsnævnet.

Tabel 5: Forventninger til det kommende år

Mio. kr., løbende priser

Regnskab R-år 2024

Grundbudget B-år 2025

 Bevilling (inkl. TB) og øvrige indtægter  -119,6  -120,7
 Udgifter  123,6 120,7
Resultat   4,0 0,0 

Civilstyrelsen forventer et resultat på 0,0 mio. kr. i 2025.

3

Regnskab

3.1

Anvendt regnskabspraksis

Regnskabet for Civilstyrelsens driftsbevilling § 11.11.11. Civilstyrelsen aflægges efter de omkostningsbaserede regnskabsprincipper i overensstemmelse med det af Folketingets Finansudvalgs tiltrådte Akt 163 af 24/6 2004, regnskabsbekendtgørelsen (bkg. nr. 116 af 19. februar 2018), Økonomisk Administrative Vejledning (www.oes.dk/oekonomi/oeav/) og Økonomistyrelsens retningslinjer, som angivet i vejledning om årsrapport for statslige institutioner af december 2021. For øvrige hovedkonti, som henhører under Civilstyrelsens virksomhed, aflægges regnskabet efter udgiftsbaserede regnskabsprincipper.

Civilstyrelsen har ingen dispensationer eller andre afvigelser fra de gældende retningslinjer vedrørende regnskabspraksis efter de omkostningsbaserede principper. Den anvendte regnskabspraksis er ikke ændret i forhold til sidste år. Regnskabsperioden er finansåret. Udgangspunktet for resultatopgørelsen er, at indtægter resultatføres på det tidspunkt, de optjenes, og omkostninger resultatføres på det tidspunkt, de forbruges.

Indtægter og omkostninger periodiseres efter følgende principper: 

  • Lønsumsudgifter inkl. hensættelser til ferie og optjent overarbejde resultatføres løbende, i takt med at arbejdet udføres.
  • Varer og tjenesteydelser, hvor forbrug sker i samme finansår inden for 12 måneder fra levering eller arbejdets udførelse, resultatføres ved levering eller ved arbejdets udførelse.
  • Materielle og immaterielle aktiver afskrives over den forventede levetid, som afhængigt af aktivet er 3-10 år. Kun aktiver over 50.000 kr. aktiveres.
  • For forpligtelser, der ikke vedrører levering af varer og tjenesteydelser, registreres en hensættelse eller en kortfristet gældspost, når en forpligtende begivenhed er indtruffet, og forpligtelsen er sandsynlig og kan opgøres.
  • Indtægter resultatføres, når en levering af tjenesteydelser har fundet sted, og der er erhvervet en juridisk ret til at modtage betaling. 

Jf. regelgrundlag for generelle fællesomkostninger er Civilstyrelsen ifølge princippet ”følg eller forklar” forpligtet til at forklare i det tilfælde, hvor omkostninger, som normalt er en generel fællesomkostning, afviger fra normalen. Civilstyrelsen har i to tilfælde valgt at afvige fra regelgrundlaget.

1.     Hjemmesider for kerneopgaver

Udgifter til hjemmesiderne indsamlingsnaevnet.dk, offerfonden.dk, erstatningsnaevnet.dk, retsinformation.dk, statstidende.dk og lovtidende.dk konteres ikke som generelle fællesomkostninger, da disse hjemmesider enten udgør kerneopgaven eller indgår i udøvelsen af kerneopgaverne. Civilstyrelsen forestår den elektroniske udgivelse af Lovtidende og Statstidende samt statens juridiske informationssystem Retsinformation. Indsamlingsnævnet er forpligtet til at offentliggøre regnskaber fra indsamlinger på indsamlingsnaevnet.dk, hvorfor denne hjemmeside udgør en del af kerneopgavevaretagelsen.

2.     Karnov-licenser

Karnov-licenser er udgifter til et specialprogram, som anvendes i den juridiske sagsbehandling, og dermed indgår licenserne i løsningen af den faglige kerneopgave. Udgiften til licenser indregnes derfor ikke som en generel fællesomkostning.

Styrelsen anvender data fra Navision Stat, Statens Koncernsystem (SKS) og Statens Budgetsystem (SBS) ved udarbejdelse af regnskabet.

3.2

Resultatopgørelse mv.

Tabel 6: Resultatopgørelse

Mio. kr., løbende priser

note:

Regnskab

2023

Regnskab

2024

Budget

2025

  Ordinære driftsindtægter
  Indtægtsført bevilling   
  Bevilling -98,2 -98,6  -100,5 
  Anvendt af tidligere års reserverede bevillinger 0,0 0,0  0,0 
  Reserveret af indeværende års bevillinger 0,0  0,0  0,0 
  Indtægtsført bevilling i alt -98,2 -98,6 -100,5
 
  Eksternt salg af varer og tjenesteydelser  -12,1 -11,7 -11,7
  Internt statsligt salg af varer og tjenesteydelser  -0,6  -0,7 -0,4 
  Tilskud til egen drift  0,0 0,0 0,0
  Gebyrer  -3,6 -2,6 -3,1
  Ordinære driftsindtægter i alt  -114,5 -113,6 -115,7
     
  Ordinære driftsomkostninger   
  Ændring i lagre 0,0 0,0 0,0
  Husleje  2,9 2,9 3,1
  Internt køb af varer og tjenesteydelser  7,1 7,9 8,0
  Forbrugsomkostninger i alt 10,0 10,8 11,1
  Personaleomkostninger   
  Lønninger 80,0  81,6 78,9
  Andre personaleomkostninger  0,0 0,1 0,1
  Pension   10,9 11,3 10,9
  Lønrefusion  -4,7 -4,9 -4,3
  Personaleomkostninger i alt   86,2 88,1 85,6
 
  Af- og nedskrivninger 8,6 7,7 5,7
  Andre ordinære driftsomkostninger 15,3 15,0 16,9
  Ordinære driftsomkostninger i alt 120,1 121,6 119,3
 
  Resultat af ordinær drift 5,6 8,0 3,6
 
  Andre driftsposter
  Andre driftsindtægter -5,1 -5,9 -5,0
  Andre driftsomkostninger 1,1 1,2 0,8
  Resultat før finansielle poster 1,6 3,3 -0,6
     
  Finansielle poster   
  Finansielle indtægter  -0,1 -0,1 0,0
  Finansielle omkostninger  1,1 0,8 0,6
  Resultat før ekstraordinære poster  2,6 4,0 0,0
     
  Ekstraordinære poster   
  Ekstraordinære indtægter 0,0 0,0 0,0
  Ekstraordinære omkostninger 0,0 0,0 0,0
  Årets resultat 2,6 4,0 0,0

Årets resultat udviser et underskud på 4,0 mio. kr., hvilket er 1,4 mio. kr. højere end forventet i grundbudgettet for finansåret, som udviste et underskud på 2,6 mio. kr. Forklaringen på at underskuddet er blevet højere skyldes primært en stigning i personaleomkostningerne som følge af en større lønstigning på OK24 end budgetteret.

Ud over bevillingen på finansloven på 98,6 mio. kr. finansieres driften af Civilstyrelsen af indtægter fra salg af varer og tjenesteydelser på 15 mio. kr., hvoraf 11,7 mio. kr. vedrører indtægt fra indrykninger i Statstidende.

3.2.1

Forklaring af tilbageførte hensættelser og periodiseringsposter

Civilstyrelsen har i 2024 ikke tilbageført væsentlige hensættelser. Årets hensatte forpligtelser er beskrevet i note 3 til balancen.

3.2.2

Resultatdisponering

Årets resultat er disponeret fra overført overskud.

Tabel 7: Resultatdisponering

 

Mio. kr., løbende priser

note:

Regnskab

2023

Regnskab

2024 

Budget

2025 

  Disponeret til bortfald 0,0 0,0 0,0
  Disponeret til reserveret egenkapital 0,0 0,0 0,0
  Disponeret udbytte til statskassen 0,0 0,0 0,0
  Disponeret til overført overskud -2,6 -4,0 0,0 
3.3

Balancen

Tabel 8: Balancen

 

Aktiver

note:

 

Primo

2024

Ultimo

2024

1       Anlægsaktiver:    
Færdiggjorte udviklingsprojekter  16,7 11,8
Erhvervede koncessioner, patenter, licenser m.v. 0,0 0,4
Udviklingsprojekter under opførelse  0,8  0,5
Immaterielle anlægsaktiver i alt
17,5
12,7
2   
 
                
Grunde, arealer og bygninger  1,1 0,9 
Infrastruktur   0,0 0,0
Transportmateriel 0,0 0,0
Produktionsanlæg og maskiner 0,0 0,0
Inventar og IT-udstyr 0,1 0,1
Igangværende arbejder for egen regning 0,0 0,0
Materielle anlægsaktiver i alt
1,2
1,0
Statsforskrivning   3,6 3,6
Øvrige finansielle anlægsaktiver   0,0 0,0
Finansielle anlægsaktiver i alt
 3,6  3,6
Anlægsaktiver i alt
22,3
 17,2
Omsætningsaktiver:     
Varebeholdning   0,0 0,0
Tilgodehavender  3,6  2,7
Periodeafgrænsningsposter   1,9 1,5
Værdipapirer   0,0  0,0
Likvide beholdninger    
FF5 Uforrentet konto  22,7  8,9
FF7 Finansieringskonto -0,3 10,0
Andre likvider 0,0 0,0
Likvide beholdninger i alt
22,4
18,9
Omsætningsaktiver i alt
27,9
23,1

Aktiver i alt

50,2

40,3

  

 

Passiver

note:

 

Primo

2024

Ultimo

2024

   
 
3   
 
 
            
Egenkapital:    
Reguleret egenkapital (startkapital)  3,6  3,6
Opskrivninger 0,0 0,0
Reserveret egenkapital 0,0 0,0
Bortfald af årets resultat 0,0 0,0
Udbytte til staten 0,0 0,0
Overført overskud 12,4 8,4
Egenkapital i alt
16,0
12,0
Hensatte forpligtelser
0,7
 0,8
Langfristede gældsposter    
FF4 Langfristet gæld 19,0 13,8
Donationer 0,8 0,7
Prioritetsgæld 0,0 0,0
Anden langfristet gæld 0,0 0,0
Langfristet gæld i alt
19,8
14,5
     
Kortfristede gældsposter    
Leverandører af varer og tjenesteydelser   4,9 4,9
Anden kortfristet gæld   3,7 3,5
Skyldige feriepenge   5,1 4,6
Indefrosne feriepenge   0,0  0,0
Reserveret bevilling   0,0  0,0
Igangværende arbejder for fremmed regning  0,0  0,0
FF7 Finansieringskonto   0,0  0,0
Periodeafgrænsningsposter   0,0  0,0
Kortfristet gæld i alt
 13,7
 13,0
Gæld i alt 
 33,5
27,5 

Passiver i alt 

 50,2

40,3

3.4

Egenkapitalforklaring

Tabel 9: Egenkapitalforklaring 

Mio. kr., løbende priser 

  2023 2024
Egenkapital primo R-året  18,6 16,0
Startkapital primo   3,6 3,6
+ Ændring i startkapital  0,0 0,0
Startkapital ultimo  3,6 3,6
Opskrivninger primo   0,0 0,0
+ Ændringer i opskrivninger  0,0  0,0
Opskrivninger ultimo  0,0 0,0
Reserveret egenkapital primo   0,0 0,0
+ Ændring i reserveret egenkapital  0,0 0,0
Reserveret egenkapital ultimo  0,0 0,0
 Overført overskud primo 15,0 12,4
+ Primoregulering/flytning mellem bogføringskredse  0,0 0,0
+ Regulering af det overførte overskud 0,0 0,0
+ Overført fra årets resultat -2,6 -4,0
- Bortfald af årets resultat 0,0 0,0
- Udbytte til staten 0,0 0,0
+ Overført af reserveret bevilling  0,0 0,0 
Overført overskud ultimo  12,4 8,4

Egenkapital ultimo R-året

16,0

12,0

3.5

Likviditet og låneramme

Tabel 10: Udnyttelse af låneramme

Mio. kr., løbende priser

2024

Sum af imm. og mat. anlægsaktiver (undt. donationer) pr. 31. december 2024  13,0
Låneramme pr. 31. december 2024  25,0
Udnyttelsesgrad i procent  51,8%

I 2024 blev 51,8 pct. af lånerammen udnyttet. Trækket på lånerammen finansierer nødvendige investeringer i det samfundskritiske system Lex Dania produktion, samt retsinformation.dk. Lex Dania produktion faciliterer lovgivningsprocessen fra lovforslag til Folketing til kundgørelse i Lovtidende.

3.6

Opfølgning på lønsumsloft

Tabel 11: Opfølgning på lønsumsloft § 11.11.11. Civilstyrelsen

Mio. kr., løbende priser

2024

Lønsumsloft FL 78,5
Lønsumsloft inkl. TB/aktstykker 79,3
Lønforbrug under lønsumsloft 82,9
Difference -3,6
Akkumuleret opsparing ultimo 2023 8,4
Korrektion af opsparing primo 2024 -4,8

Akkumuleret opsparing ultimo 2024

0,0

Civilstyrelsen har haft et merforbrug på lønsumsloftet i 2024 på 3,6 mio. kr., som anvendes fra opsparing ultimo 2023. Den akkumulerede opsparing ultimo 2024 er herefter opgjort til 0,0 mio. kr.

3.7

Bevillingsregnskabet

Tabel 12: Bevillingsregnskab § 11.11.11. Civilstyrelsen

Hovedkonto

Navn

Bevillingstype

Mio kr.

Bevilling

Regnskab

Afvigelse

Videreførelse Ultimo

11.11.11 Civilstyrelsen Driftsbevilling

Udgifter
Indtægter

123,6
-25,0
123,6
-21,0
0,0
-4,0
-8,4

De færre indtægter relaterer sig til Statstidende, hvor det er forventningen, at der skal ske en prisregulering efter genudbuddet i 2024-2025 af driftskontrakten og en deraf afledt ændring i udgiftsniveauet.

3.8

Udgiftsbaserede hovedkonti

Tabel 12A: Virksomhedens udgiftsbaserede hovedkonti

Hovedkonto

Navn

Bevillingstype

Mio kr.

Bevilling

Regnskab

Afvigelse

Videreførelse Ultimo

11.11.05 Retshjælpsinstitutioner
mv.
 Anden bevilling Udgifter
Indtægter
25,2
-0,7
 23,6
-0,4
 1,6
-0,3
0,0
11.11.06 Retshjælp på grønlandsk til grønlændere i Dk Reservationsbevilling Udgifter
Indtægter 
0,9
0,0
 0,6
0,0
 0,3
0,0
0,0
11.11.12  Opsøgende retshjælp  Reservationsbevilling  Udgifter
Indtægter 
2,8
0,0
 2,8
0,0
 0,0
0,0
0,0
11.11.13  Erstatning til ofre for forbrydelser Lovbunden bevilling Udgifter
Indtægter 
643,4
-321,2
 461,0
-170,9
 182,4
-150,3
0,0
11.11.63  Offerfonden  Reservationsbevilling  Udgifter
Indtægter 
46,7
-46,7
 27,5
-37,1
 19,2
-9,6
-9,6

Fra og med finansåret 2016 udgør Offerfondens bevilling de faktisk indbetalte bidrag til Offerfonden. Rådet for Offerfonden afvikler ansøgningsrunder midt på året med efterfølgende anvisning af tilskud. På tidspunktet for ansøgningsrunderne kendes størrelsen af årets tilskudspulje således ikke, og derfor anviser rådet tilskud på baggrund af forventningerne i Rigspolitiets prognose 2 vedrørende indbetalte bidrag til Offerfonden.

Rådet gennemførte to ansøgningsrunder, hvor der blev givet tilsagn om 30,7 mio. kr. Årets tilsagn medregnet annullerede tilsagn, øvrige justeringer og administrationsudgifter giver samlede udgifter på 27,5 mio. kr. Dette har bevirket, at videreførelsen ultimo 2024 er 9,6 mio. kr.

Afvigelsen på 11.11.13 på -182,4 mio. kr. skyldes, at der samlet set er udbetalt en lavere erstatningssum end forventet. Lavere erstatningsudbetalinger i året samt overdragelse af regreskrav til Gældsstyrelsen og mulighed for, at krav afdrages over en længere periode, har medført, at årets indtægter er 150,3 mio. kr. lavere end forventet.

4

Bilag til årsrapporten

Tabel 13 - Note 1: Immaterielle anlægsaktiver

Mio. kr.      
 

Færdiggjorte

udviklingsprojekter

Erhvervede koncessioner,

patenter, licenser mv.

I alt

Primobeholdning
Opskrivning
82,1
0,0
0,0
0,0
82,1
0,0
Kostpris pr. 1.1.2024 (før afskr.) 82,1 0,0 82,1
Tilgang
Afgang
2,8
-0,1
0,4
0,0
3,2
-0,1
Kostpris pr. 31.12.2024 (før afskr.) 84,8 0,4 85,2
Akk. Afskrivninger
Akk. nedskrivninger
-73,0
0,0
0,0
0,0
-73,0
0,0
Akk. af- og nedskrivninger 31.12.2024 -73,0 0,0 -73,0
Regnskabsmæssig værdi pr. 31.12.2024 11,8 0,4 12,2
Årets afskrivninger
Årets nedskrivninger
-7,6
0,0
0,0
0,0
-7,6
0,0
Årets af- og nedskrivninger -7,6 0,0 -7,6
Afskrivningsperiode/år 5-8 år 3 år  

Tabel 13A - Note 1: Udviklingsprojekter under opførelse

Mio. kr.  
 

Udviklingsprojekter

under opførelse

Primosaldo pr. 1.1 2024 0,8
Tilgang 2,4
Nedskrivninger 0,0
Afgang -2,8
Kostpris pr. 31.12.2024 0,4

Tabel 14 - Note 2: Materielle anlægsaktiver

Mio. kr.

Grunde, arealer og bygninger

Infrastruktur

Produktionsanlæg og maskiner

Transportmateriel

Inventar og IT-udstyr

I alt

Primobeholdning
Opskrivning
1,7
0,0
0,0
0,0
 0,0
0,0
 0,0
0,0
 1,4
0,0
 3,1
0,0
Kostpris pr. 1.1.2024 (før afskr.) 1,7 0,0  0,0  0,0  1,4  3,1
Tilgang
Afgang
0,0
0,0
0,0
0,0
 0,0
0,0
 0,0
0,0
 0,0
0,0
 0,0
0,0
Kostpris pr. 31.12.2024 (før afskr.) 1,7 0,0  0,0  0,0  1,4  0,0
Akk. afskrivninger
Akk. nedskrivninger
-0,8
0,0
0,0
0,0
 0,0
0,0
 0,0
0,0
 -1,3
0,0
 -2,1
0,0
Akk. af- og nedskrivninger 31.12.2024 -0,8 0,0  0,0  0,0  -1,3  -2,1
Regnskabsmæssig værdi pr. 31.12.2024 0,9 0,0  0,0  0,0  0,1  1,0
Årets afskrivninger
Årets nedskrivninger
-0,2
0,0
0,0
0,0
 0,0
0,0
 0,0
0,0
 -0,1
0,0
 -0,2
0,0
Årets af- og nedskrivninger -0,2  0,0  0,0  0,0  -0,1  -0,2
Afskrivningsperiode/år 10 år        3 år  

Tabel 15 – Note 3: Hensatte forpligtelser

Mio. kr. Beløb
Reetableringsforpligtigelse til det private lejemål Toldboden 2 0,8

Hensættelser i alt

0,8

4.1

Bilag 1: Akkumuleret resultat for indtægtsdækket virksomhed

Statstidende

Den 28. juni 2015 blev udgivelsen af Statstidende overført fra Finansministeriets ressort til Justitsministeriet og henlagt til Civilstyrelsen. Udgivelse af Statstidende er reguleret i lov om Statstidende med senere ændringer og med tilhørende bekendtgørelse. Statstidendeloven blev ændret i 2013, hvor der blev indført obligatorisk digital levering af meddelelser til indrykning.

Statstidende finansieres ved en betalingsordning, hvor de, der indrykker meddelelser, betaler pr. indrykning. Taksten for betalingen skal fastsættes således, at der opnås fuld dækning for de omkostninger, der er forbundet med udgivelsen af Statstidende, da der tilstræbes balance i økonomien over en fireårig periode.

Ved overførelsen af Statstidende til Civilstyrelsen havde Statstidende et akkumuleret overskud på 14,1 mio. kr. Af finanslovsforslag 2015 Nr. 117. ad 07.1 2.01. fremgår, at ”Statstidende lader omkostningerne forbundet med opgaveområdet overstige de opkrævede indtægter i perioden fra 2015-2022 med henblik på at afvikle det akkumulerede overførte overskud på ordningen.” I 2022 var det akkumulerede overskud planmæssigt afviklet, og der tilstræbes en fremtidig balance i økonomien over en fireårig periode.

Tabel 16 - Bilag 1: Akkumuleret resultat for indtægtsdækket virksomhed

Løbende priser, mio. kr.

Ultimo 

  2021 2022 2023 2024
Statstidende -1,5 0,0 0,0 1,0
4.2

Bilag 2: Oversigt over betalinger med lovbestemt takst

Indsamlingsnævnet

Ved lov nr. 511 af 26. maj 2014 (lov om indsamling mv.) er indsamlingsnævnet oprettet, og sekretariatsbetjeningen er pr. 1. juli 2014 henlagt til Civilstyrelsen. Der i loven fastsat en række beløb, som skal indbetales til finansiering af nævnet og det tilhørende sekretariat.

Tabel 17 - Bilag 2: Gebyrordninger

Løbende priser, mio. kr.

Årets Indtægt

  2021 2022 2023 2024
Betalinger ved ansøgning om tilladelse til indsamling -1,8 -3,4 -3,6 -2,6
4.3

Bilag 3: Andre tilskudsfinansierede aktiviteter

Retshjælpsinstitutioner

Civilstyrelsen varetager anvisningen af tilskud, som ydes i medfør af retsplejelovens § 323, stk. 1, 1. pkt. og § 324, 1. pkt.

Retshjælp på grønlandsk til grønlændere i Danmark

Civilstyrelsen varetager anvisningen af tilskud, som ydes til projekter om retshjælp på grønlandsk til grønlændere i Danmark.

Opsøgende retshjælp

Civilstyrelsen varetager anvisningen af satspuljemidler til Gadejuristens arbejde med opsøgende retshjælp på gadeplan.

Offerfonden

Civilstyrelsen administrerer hovedkontoen § 11.11.63. Offerfonden. På denne konto afholdes tilskud fra Offerfonden, der er oprettet ved lov om Offerfonden (lov nr. 603 af 12. juni 2013). I henhold til lovens § 1 stk. 1, har Offerfonden til formål at yde tilskud til projekter og aktiviteter, der generelt kan styrke viden om eller indsatsen til støtte for ofre for forbrydelser og trafikofre eller grupper heraf.

Midlerne administreres af et uafhængigt råd. Civilstyrelsen stiller sekretariatsbetjening til rådighed for Rådet for Offerfonden. Udgifterne til sekretariatsbetjeningen og rådet finansieres ved en intern statslig overførsel til § 11.11.11. Civilstyrelsen.

Til finansiering af udgifterne til Offerfonden, herunder sekretariatet og rådet, opkræves indbetalinger af et offerbidrag fra lovovertrædere i visse nærmere angivne sager i henhold til § 4 i lov om offerfonden. Offerbidraget udgør 500 kr. og er fastsat i § 4 i lov om offerfonden. Indtægterne regnskabsføres på § 11.23.02. Bøder, parkeringsafgifter, salg af pas, køreprøver og kørekort mv., som administreres af politiet. Indtægterne fremgår derfor ikke i denne årsrapport.

Tabel 18 - Bilag 3: Andre tilskudsfinansierede aktiviteter

Mio. kr., løbende priser

Overført overskud fra tidligere år

Årets tilskud

Årets udgifter

Årets resultat

Overskud til videreførsel

11.11.05 Retshjælpsinstitutioner  0,0 -24,5  23,2  1,3  0,0
11.11.06 Retshjælp på grønlandsk til grønlændere i Danmark  0,0 -0,9  0,6  0,0  0,3
11.11.12 Opsøgende Retshjælp  0,0 -2,8  2,8  0,0  0,0
11.11.63 Offerfonden  0,0 -37,1  27,5  9,6  9,6
I alt  0,0 -65,3  54,1 11,2  9,9

Fra og med finansåret 2016 udgør Offerfondens bevilling de faktisk indbetalte bidrag til Offerfonden. Rådet for Offerfonden afvikler ansøgningsrunder midt på året med efterfølgende anvisning af tilskud. På tidspunktet for ansøgningsrunderne kendes størrelsen af årets tilskudspulje således ikke, og derfor anviser rådet tilskud på baggrund af forventningerne i Rigspolitiets prognose 2 vedrørende indbetalte bidrag til Offerfonden.

I 2024 var årets bevilling på 37,1 mio. kr. Rådet gennemførte to ansøgningsrunder, hvor der blev givet tilsagn om 30,7 mio. kr. Årets tilsagn, herunder annullerede tilsagn, øvrige justeringer og administrationsudgifter giver samlede udgifter på 27,5 mio. kr. Dette har bevirket, at videreførelsen ultimo 2024 er 9,6 mio. kr.

4.4

Bilag 4: It-omkostninger

Civilstyrelsen indgår i Statens It, som varetager it-driften af styrelsens administrative it-systemer. Driften af it-systemer, som indgår i styrelsens kerneopgaver vedrørende Statstidende og Lovtidende mv., er outsourcet til en ekstern leverandør.

Tabel 19 - Bilag 4: It-omkostninger

Mio. kr.   2024
1. Interne personaleomkostninger til it-drift/-vedligehold/-udvikling   3,6
2. Intern statslig køb af it   3,6
3. It-systemdrift   6,9
4. It-vedligehold   0,0
5a. It-udviklingsomkostninger ekskl. af-og nedskrivninger 0,0  
5b. It-udviklingsomkostninger, af- og nedskrivninger 7,6  
5. It udviklingsomkostninger i alt 7,6 7,6
6. Udgifter til it-varer til forbrug   0,0
I alt   21,7